top of page
  • Writer's pictureVedran Antoljak

Digitalizacija lokalne samouprave: od straha do slavlja

Izbori za lokalnu samoupravu provest će se u Hrvatskoj za par tjedana, pa je zato sada možda najbolji trenutak podsjetiti lokalne vlasti na nužnost digitalne transformacije, ne samo u smislu uvođenja digitalnih usluga i digitalizacije u poslovanje, već i kroz razvoj digitalnih vještina i znanja lokalnih službenika, te učenje načina kako pružati bolje i kvalitetnije usluge lokalnim građanima i poduzetnicima.


Iz praktičnih iskustva na projektima digitalizacije lokalnih samouprava u devetnaest država širom Europe i svijeta, jedna od ključnih naučenih lekcija je da se bez obzira koliko lokalna samouprava bila nesklona promjenama i tehnološkim rješenjima, nakon implementacije odgovarajućih tehnoloških rješenja i adekvatne obuke za korištenje digitalnih alata, dionici lokalne samouprave su puno zadovoljniji, sretniji i motiviraniji. Istovremeno kvaliteta i brzina usluga lokalnih vlasti značajno raste, što čini građane i poduzetnike zadovoljnijima, a gospodarstvo uspješnijim. Pa i političari time dobivaju veće povjerenje građanstva.


Ako prihvatimo činjenice da se hrvatska javna uprava suviše polako digitalno transformira, onda je situacija kod lokalnih samouprave još tužnija. Iako im već više od deset godina na raspolaganju stoje financijska sredstva iz Europskih fondova i niz digitalnih alata, u praksi im se postojeća rješenja nekako čine ugodnijima, poznatijima i pouzdanijima. Možda su Zagreb, Rijeka i par manjih hrvatskih gradova napravili značajnije pomake u digitalnoj transformaciji, ali ogroman dio lokalne samouprave svakim danom zaostaje za primjenom suvremenih rješenja. Kod njih i nadalje nalazimo zastarjeli softver i informatička infrastruktura, unatoč tome što im na raspolaganju stoje financijski resursi za nabavu suvremenijih rješenja. Tako većina organizacija javnog sektora i lokalne samouprave koriste zastarjele ERP-ove, ofucane i loše napravljene web stranice, dok samo manjina gradova i općina koristi neka naprednija tehnološka rješenja.


Zašto lokalna samouprava teško prihvaća suvremene načine pružanja usluga?

To je pitanje bez jednostavnog odgovora. Prema iskustvu, mnogi zaposlenici tijela lokalne samouprave otvoreni su za promjene i spremni su prihvatiti nove tehnologije, ali oklijevaju poduzeti taj prvi korak. Bilo da se radi o zabrinutosti zbog potrebe za učenjem digitalnih vještina, rizicima oko uvođenja suvremenih digitalnih alata, ili samo o inerciji unutar samih službi koje pružaju usluge na isti način već nekoliko desetljeća, strah može biti stvaran. Razloga za ovaj strah može biti više. Lokalne vlasti pod stalnim su nadzorom svojih birača i lokalnih medija kako bi se osiguralo da učinkovito posluju i da se novac poreznih obveznika dobro koristi. Ako bilo što pođe po zlu, poput postavljanja novog digitalnog rješenja koje se na bilo koji način smatra manje učinkovitim od onog koje zamjenjuje, vjerojatno će ga za to prozvati i novinari i javnost.


Istodobno, lokalni proračuni se smanjuju uzrokovano pandemijom, pa IT odjeli mogu oklijevati s provedbom novih rješenja. Međutim, nesporno je da će lokalnim samoupravama biti na raspolaganju vrlo izdašni novci iz EU fondova usmjereni prema digitalizaciji. Stoga bi čelnici lokalne samouprave već danas trebali započeti pripreme za konkretnih projekata digitalizacije i proces digitalne transformacije, te iskoristiti iskustvo poslovnih savjetnika kada im treba inspiracija i podrška u poduzimanju prvog koraka prema digitalnoj transformaciji.


Evidentno je da je digitalna transformacija put napretka u kvaliteti, načinu i brzini pružanja usluga lokalne samouprave, jer okruženje se razvija i ide naprijed u sve digitaliziraniji svijet i lokalne vlasti si jednostavno ne mogu priuštiti zaostajanje. Tijela lokalne samouprave trebaju prevladati strah od promjena i potencijalne rizike povezane s primjenom inovativnih i digitalnih rješenja. To zahtijeva hitan fokus i ulaganje vremena u razvoj projekata digitalne transformacije u sklopu skorih natječaja u sklopu NPOO i šire. Onima koji se još dvoume ili ne znaju kako započeti, preporučamo da pronađu odgovarajuće digitalne partnere tj. iskusne poslovne savjetnike koji će im pružiti podršku u pripremi digitalne transformacije, osnaživanju digitalnih vještina zaposlenika lokalne samouprave, te pomoći u dobivanju EU fondova za digitalizaciju. A digitalno transformirana lokalna samouprava donosi koristi svima. Građanima i poduzetnicima ona osigurava brži, povoljniji i jednostavniji pristup uslugama lokalnih vlasti, zaposlenicima lokalne samouprave bolje alate i zadovoljnije korisnike, a lokalnim političarima političke bodove.

5 views
bottom of page