top of page
  • Writer's pictureVedran Antoljak

Poduzetnici bolje posluju nakon digitalne transformacije

Updated: Aug 31, 2022

Digitalna transformacija osigurava da male i srednje tvrtke mogu nastaviti pružati klijentima vrhunsko korisničko iskustvo podržavajući njihova promjenjiva ponašanja i stvarne potrebe

Digitalna transformacija poslovanja dragocjena je prilika za tvrtke da iskoriste tehnologiju tako da svojim klijentima mogu pružiti vrhunsko korisničko iskustvo. Napredne tehnologije pomogle su tvrtkama pružiti bolje, brže i preciznije korisničke usluge nego ikad prije. Tehnologija poput oblaka, umjetne inteligencije i mobilnih telefona natjerala je kupce da neprestano budu uključeni, povezani i imaju kontrolu. Društveni mediji stvorili su zajednicu digitalnih influencera; glas je kupcima donio trenutno zadovoljstvo i udobnost.

Prema istraživanju IDG-a o stanju digitalne transformacije poslovanja, gotovo 90% organizacija ima jedno zajedničko: oni već posluju prema principu digital first ili pak moraju organizirati poslovanje kako bi mogli poslovali prema tom principu. Kao vlasnik male tvrtke, uvijek tražite načine za napredovanje u svom poslovanju, a istovremeno štedite novac - pa se taj trend ne može zanemariti. Reakcije velikih robnih marki vidimo davanjem prioriteta iskustvu kupaca i prenošenjem tehnologija digitalne transformacije. Ona djeluje na koji način tvrtke posluju i pružaju bolje usluge klijentima pomoću napredne automatizacije u svim područjima poslovanja. Učinkovita upotreba digitalne transformacije, vrhunskih inovacija i oblaka pokazala je put uspjeha za male tvrtke. Digitalna transformacija osigurava da male i srednje tvrtke mogu nastaviti pružati klijentima vrhunsko korisničko iskustvo podržavajući njihova promjenjiva ponašanja i stvarne potrebe. Ne treba biti komplicirano da bi bilo učinkovito. Stoga u nastavku dajemo tri preporuke kako poduzetnici mogu započeti svoju digitalnu transformaciju i time poboljšati poslovanje.

I. Digitalizacija uredskog poslovanja Utvrdite koje administrativne zadatke vi i vaši zaposlenici često ponavljate. Postoji li način za automatizaciju odgovornosti ili pojednostavljivanje procesa potrebnog za njihovo izvršavanje? Na primjer, izlazne račune možete generirati pomoću poboljšanog CRM-a i računovodstvenog softverskog programa s integriranom uslugom Moj e-račun za elektroničko slanje i upravljanje. Time ćete uštedjeti 20-30% vremena koje ste morali uložiti prije digitalizacije, a istovremeno značajno smanjujete računovodstvene pogreške. Također, ako danas dodjeljujete kolegama zadatke koristeći se rokovnikom, usmenom predajom i pamćenjem, puno bolje možete upravljati zadacima vas i vaših članova tima pomoću jednostavnih digitalnih aplikacija u oblaku, čime ćete značajno smanjiti mogućnosti ljudske pogreške, minimizirati kašnjenja, te uvijek i svugdje znati kome ste dodijelili zadatak i kada mora biti odrađen.

II. Brzo donošenje informiranih odluka U digitalnom svijetu gdje tvrtke nastoje biti konkurentne, podaci su vrlo vrijedna imovina svake tvrtke. Uvid u podatke važan je pokretač postizanja uspjeha u poslovanju, posebno ako se podaci i informacije dijele s kolegama na dosljedan i organiziran način. Postoji mnogo digitalnih alata koji pomažu u analizi i poboljšanju sadržaja web stranica, oglašavanju i marketinškim kampanja u stvarnom vremenu. Ti uvidi pomažu malim tvrtkama u odabiru znanja na temelju toga što u potpunosti funkcionira ispravno, a što ne. S druge strane, brzo donošenje odluka temeljem informacija kojima raspolažemo osigurat će nam da brzo reagiramo na promjene u okruženju i nove disrupcije na tržištu. Dobar primjer je predsjednik uprave Amazona koji donosi odluke već sa 70% informacija za koje misli da su mu potrebne. Njegova logika je da nitko nikada neće imati sve informacije za koje misli da su mu potrebne. Zato je važno da te informacije budu kontinuirano prikupljane, dijeljene i dostupne donosiocima odluka. To ima smisla u svijetu nesigurnosti, brzih promjena i nepredvidivosti koji su danas posve normalni. Stoga kada se donese odluka, važno je imati resurse i poluge tu odluku i brzo implementirati. Kako bi bili sposobni za to, potrebno je unaprijed identificirati izvore potrebnih resursa koji nedostaju u vašoj tvrtki. Korištenje podataka, analitike i dijeljenje informacija će vam pomoći u brzom donošenju odluka i pravovremenu reakciju na promjene na tržištu.

III. Sustavno praćenje performansi zaposlenika Svaka organizacija koja teži naprednom poslovanju, digitalnom transformacijom može osigurati transparentan sustav praćenja performansi. Integracijom jednostavnog i svima razumljivog sustava ciljeva i ključnih rezultata, menadžment tvrtke će s lakoćom pratiti ispunjenje dogovorenih ciljeva svojih timova i članova timova. Takav sustav omogućuje bolje upravljanje i optimalno korištenje resursa te pravovremenu reakciju u dijelovima poslovanja koji ne postiži ključne rezultate u dogovorenom roku. Primjerice, uvođenje i primjena sustava za praćenje ostvarenja ciljeva i ključnih rezultata (OKR) osigurat će bolje kontrolu tvrtke, timova i pojedinaca u svim dijelovima tvrtke. Uz to ćete povećati transparentnost i komunikaciju jer će svaki zaposlenik imati uvid u ciljeve svakog sektora i/li odjela tvrtke i time prepoznati svoju ulogu i doprinos poslovanju tvrtke. Zahvaljujući digitalnoj transformaciji, male tvrtke imaju veliku priliku za rast. Usvojite digitalne tehnologije, alate i modele kako biste osigurali stalni razvoj poslovanja, te kreirali poslovnu agilnost vašeg poslovnog sustava. Samo tvrtke koje provode digitalnu transformaciju bit će osposobljene i u mogućnosti adekvatno odgovoriti na disrupcije s tržišta.

140 views
bottom of page