Važnost Digitalnih Vještina u poslovanju

Updated: Aug 20, 2021


Autor: Vedran Antoljak, Partner, Best AdvisoryDigitalne vještine neophodne su za uspjeh

Korištenje modernih tehnoloških alata za automatizaciju i robotizaciju procesa, upravljanje glasom, Internet Stvari, robotika i umjetna inteligencija više nisu trendovi koji dolaze već su tehnologije koje su našle svoju efikasnu primjenu u poslovanju raznih industrija. Te su tehnologije rezultirale novim nizom digitalnih poslovnih vještina koje lideri tek trebaju potpuno usvojiti kako bi mogli razvijati svoje tvrtke u današnjem nepredvidivom i brzo mijenjajućem okruženju.

Ova je godina izazvala golem i do danas neviđen pomak u životnom i poslovnom okruženju. Budući da je većina zaposlenika veći dio godine radila na daljinu, digitalne vještine postale su imperativ za tvrtke kako bi mogle preživjeti i napredovati u posrnulom gospodarstvu. Izvrsnost na radnom mjestu oduvijek je bila vještina stečena kroz rad, kontinuiranu edukaciju i praksu. Međutim, s obzirom na eksponencijalni rast digitalnih tehnologija i pojavu novih poslovnih alata, biti učinkovit lider u današnjem poslovnom svijetu zahtijeva ažurirani i nadopunjen skup digitalnih vještina.

Stanje digitalnih vještina

Istraživanja europskih institucija ukazuju da više od 42 posto Europljana nemaju razvijene osnovne digitalne vještine što predstavlja ključan izazov u kontekstu razvoja gospodarstava EU temeljenom na tehnologijama i suvremenim poslovnim alatima. Nastavno na taj nedostatak, istraživanje savjetničke tvrtke BearingPoint u Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Švedskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji pokazuje da dvije trećine djelatnika javnih uprave ovih država moraju osnažiti digitalne vještine i znanja, jer bez adekvatnog razvoja digitalnih vještina oni neće biti dovoljno osposobljeni za primjenu digitalnih tehnologija i poslovnih alata u sljedećih dvije do tri godine.


Ako nas je 2020. nečemu naučila, to je da trebamo uvijek ostati fleksibilni u svom mentalitetu, razvoju i planiranju. Digitalne tehnologije kontinuirano napreduju i nude nove načine za pojednostavljenje zastarjelih poslovnih procesa. Trendovi se mijenjaju, informacije se brže apsorbiraju, a konkurencija je jača nego ikad. Stoga uspješan lider mora biti inovativan, digitalno informiran i agilan u svom pristup poslovnom planiranju, izvršenju i trendovima.

Kako (p)ostati inovativan?

Nikada nemojte prestati učiti i ne izbjegavajte (kalkulirane) rizike. Pročitajte sve informacije koje su vam dostupne iz različitih perspektiva o svojoj i digitalnim industrijama koje danas vladaju svijetom. Upoznajte najnovija istraživanja i ne bježite od učenja novih vještina. Obrazovanje je ključno za razvijanje novih ideja i strategija koje vode uspješnosti. Uz to, jedna od najznačajnijih pogrešaka koje vođa može napraviti u današnjem poslovnom okruženju jest izbjegavanje rizika ili skrivanje u zonu komfora. U današnjem poslovnom dobu vrijednosti se nalaze u propitivanju ustaljenih praksi i navika, ali i kontinuiranom izlasku iz zone komfora. Preuzimanje rizika mnogo puta razlikuje uspješne i neuspješne lidere, a neophodno je kako bi bili korak ispred svoje konkurencije.

Povećajte digitalnu pismenost

Suvremeni uspješan lider mora jako dobro razumjeti ne samo svoje poslovanje, već i digitalne tehnologije i sadržaje, društvene medije, različiti softvere, internetske alate i trendove u digitalnim sektorima kako bi uopće mogao razviti uspješan poslovni plan. Iako se ovo može činiti zastrašujućim, dobra vijest je da postoji bezbroj vrhunskih i povoljnih on-line tečajeva i resursa za stjecanje digitalnih vještina putem kojih lideri mogu naučiti sve što trebaju znati. Vrijeme i novac koji lideri ulože u on-line tečajeve višestruko će se isplatiti, dok nedostatak digitalnih vještina i razumijevanja tehnologija lidere zajamčeno vode u lošije poslovne rezultate i značajno manju razinu otpornosti na disrupcije i agilnosti u poslovanju. Također, kontinuirano eksperimentiranje s novim poslovnim alatima i digitalnim tehnologijama se danas očekuje od svakog uspješnog lidera. Redovito istraživanje i testiranje različitih softvera i mobilnih aplikacija je postala normalna stvar koja omogućuje liderima bolje razumjeti trendove, brže se prilagoditi promjenama u okruženju, i agilno prepoznati poslovne prilike. Digitalno nepismeni lideri, ali ili zaposlenici, već danas nisu u stanju odgovoriti na potrebe suvremenog poslovanja, jer se poslovni alati, aplikacije i trendovi neprestano mijenjaju, brže nego li ikada prije.

Razumijevanje poslovne agilnosti

Uspješne suvremene tvrtke već uvelike primjenjuju agilne prakse a time stvaraju učinkovitije projektne timove i kreiraju stratešku agilnost organizacije. Vođenje agilnih timova temelji se na kratkim intervalima i povratne informacije od korisnika te se usredotočuje u velikoj mjeri na ljudsku povezanost i interakciju. Tamo gdje automatizacija postaje sve prihvatljivija na radnom mjestu, agilne prakse vođenja vraćaju čovjeka u srž događanja kroz bolju interakciju zaposlenika i kupaca. S druge strane, izgradnjom i primjenom strateške agilnosti u poslovanju se povećava sposobnost tvrtke da se brzo promijeni ili prilagodi promjenama u okruženju te brzo odgovori na disrupcije na tržištu. U suštini, to je način na koji se tvrtka proaktivno mijenja te kako reagira na promjene, a ključne komponente agilnosti su brzina i stabilnost. Brzina je pritom dinamička sposobnost i darovitost brze promjene - brzina, okretnost, odziv. Stabilnost s druge strane pretpostavlja stabilne temelje poslovanja koje se ne mijenjaju. Ta stabilna okosnica, poput poslovne izvrsnosti, postaje sidrište koje se ne mijenja dok se čitav niz drugih stvari neprestano mijenja.