top of page
  • Writer's pictureVedran Antoljak

Digitalne vještine neophodne su za uspjeh u 2021. godinu i poslije

Korištenje modernih tehnoloških alata za automatizaciju i robotizaciju procesa, upravljanje glasom, Internet Stvari, robotika i umjetna inteligencija više nisu trendovi koji dolaze već su tehnologije koje su našle svoju efikasnu primjenu u poslovanju raznih industrija. Te su tehnologije rezultirale novim nizom digitalnih poslovnih vještina koje lideri tek trebaju potpuno usvojiti kako bi mogli razvijati svoje tvrtke u današnjem nepredvidivom i brzo mijenjajućem okruženju.

Ova je godina izazvala golem i do danas neviđen pomak u životnom i poslovnom okruženju. Budući da je većina zaposlenika veći dio godine radila na daljinu, digitalne vještine postale su imperativ za tvrtke kako bi mogle preživjeti i napredovati u posrnulom gospodarstvu. Izvrsnost na radnom mjestu oduvijek je bila vještina stečena kroz rad, kontinuiranu edukaciju i praksu. Međutim, s obzirom na eksponencijalni rast digitalnih tehnologija i pojavu novih poslovnih alata, biti učinkovit lider u današnjem poslovnom svijetu zahtijeva ažurirani i nadopunjen skup digitalnih vještina.

Stanje digitalnih vještina

Istraživanja europskih institucija ukazuju da više od 42 posto Europljana nemaju razvijene osnovne digitalne vještine što predstavlja ključan izazov u kontekstu razvoja gospodarstava EU temeljenom na tehnologijama i suvremenim poslovnim alatima. Nastavno na taj nedostatak, istraživanje savjetničke tvrtke BearingPoint u Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Švedskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji pokazuje da dvije trećine djelatnika javnih uprave ovih država moraju osnažiti digitalne vještine i znanja, jer bez adekvatnog razvoja digitalnih vještina oni neće biti dovoljno osposobljeni za primjenu digitalnih tehnologija i poslovnih alata u sljedećih dvije do tri godine.


Ako nas je 2020. nečemu naučila, to je da trebamo uvijek ostati fleksibilni u svom mentalitetu, razvoju i planiranju. Digitalne tehnologije kontinuirano napreduju i nude nove načine za pojednostavljenje zastarjelih poslovnih procesa. Trendovi se mijenjaju, informacije se brže apsorbiraju, a konkurencija je jača nego ikad. Stoga uspješan lider mora biti inovativan, digitalno informiran i agilan u svom pristup poslovnom planiranju, izvršenju i trendovima.

Kako (p)ostati inovativan?

Nikada nemojte prestati učiti i ne izbjegavajte (kalkulirane) rizike. Pročitajte sve informacije koje su vam dostupne iz različitih perspektiva o svojoj i digitalnim industrijama koje danas vladaju svijetom. Upoznajte najnovija istraživanja i ne bježite od učenja novih vještina. Obrazovanje je ključno za razvijanje novih ideja i strategija koje vode uspješnosti. Uz to, jedna od najznačajnijih pogrešaka koje vođa može napraviti u današnjem poslovnom okruženju jest izbjegavanje rizika ili skrivanje u zonu komfora. U današnjem poslovnom dobu vrijednosti se nalaze u propitivanju ustaljenih praksi i navika, ali i kontinuiranom izlasku iz zone komfora. Preuzimanje rizika mnogo puta razlikuje uspješne i neuspješne lidere, a neophodno je kako bi bili korak ispred svoje konkurencije.

Povećajte digitalnu pismenost

Suvremeni uspješan lider mora jako dobro razumjeti ne samo svoje poslovanje, već i digitalne tehnologije i sadržaje, društvene medije, različiti softvere, internetske alate i trendove u digitalnim sektorima kako bi uopće mogao razviti uspješan poslovni plan. Iako se ovo može činiti zastrašujućim, dobra vijest je da postoji bezbroj vrhunskih i povoljnih on-line tečajeva i resursa za stjecanje digitalnih vještina putem kojih lideri mogu naučiti sve što trebaju znati. Vrijeme i novac koji lideri ulože u on-line tečajeve višestruko će se isplatiti, dok nedostatak digitalnih vještina i razumijevanja tehnologija lidere zajamčeno vode u lošije poslovne rezultate i značajno manju razinu otpornosti na disrupcije i agilnosti u poslovanju. Također, kontinuirano eksperimentiranje s novim poslovnim alatima i digitalnim tehnologijama se danas očekuje od svakog uspješnog lidera. Redovito istraživanje i testiranje različitih softvera i mobilnih aplikacija je postala normalna stvar koja omogućuje liderima bolje razumjeti trendove, brže se prilagoditi promjenama u okruženju, i agilno prepoznati poslovne prilike. Digitalno nepismeni lideri, ali ili zaposlenici, već danas nisu u stanju odgovoriti na potrebe suvremenog poslovanja, jer se poslovni alati, aplikacije i trendovi neprestano mijenjaju, brže nego li ikada prije.

Razumijevanje poslovne agilnosti

Uspješne suvremene tvrtke već uvelike primjenjuju agilne prakse a time stvaraju učinkovitije projektne timove i kreiraju stratešku agilnost organizacije. Vođenje agilnih timova temelji se na kratkim intervalima i povratne informacije od korisnika te se usredotočuje u velikoj mjeri na ljudsku povezanost i interakciju. Tamo gdje automatizacija postaje sve prihvatljivija na radnom mjestu, agilne prakse vođenja vraćaju čovjeka u srž događanja kroz bolju interakciju zaposlenika i kupaca. S druge strane, izgradnjom i primjenom strateške agilnosti u poslovanju se povećava sposobnost tvrtke da se brzo promijeni ili prilagodi promjenama u okruženju te brzo odgovori na disrupcije na tržištu. U suštini, to je način na koji se tvrtka proaktivno mijenja te kako reagira na promjene, a ključne komponente agilnosti su brzina i stabilnost. Brzina je pritom dinamička sposobnost i darovitost brze promjene - brzina, okretnost, odziv. Stabilnost s druge strane pretpostavlja stabilne temelje poslovanja koje se ne mijenjaju. Ta stabilna okosnica, poput poslovne izvrsnosti, postaje sidrište koje se ne mijenja dok se čitav niz drugih stvari neprestano mijenja.



87 views
bottom of page